Dinamometre

Dinamometre

Dinamometre birden çok alanda farklı amaçlarla kullanılan bir kuvvet ölçüm cihazıdır. Ölçülecek malzemeye bağlı olarak değişik versiyonları bulunmaktadır. Ağırlık ve gerinim ölçümü için kullanılan tartım dinamometreleri, kendisine uygulanan çekme yönündeki kuvveti ve üstündeki gerinimi kullanıcılar tarafından okunup kaydedilebilecek ağırlık verilerine dönüştürmektedir.

Bize Ulaşın

Detaylı Bilgi İçin Bize Ulaşabilirsiniz.

İletişim

Dinamometre Nedir ve Ağırlığı Nasıl Ölçer?

Ağırlık ölçümü açısından konuşursak, dinamometre bir çeşit yük hücresidir. Diğer tartım uygulamalarındaki platformlu yük hücrelerinden ayrıldığı nokta, ağırlığı ölçülecek cismin dinamonun üstüne konulmamasıdır. Dinamometreler, en basit tabiriyle, herhangi bir düzenek yardımıyla kaldırmış veya taşıyor oldukları cisimlerin ağırlığını ve iki ayrı ucun arasına konumlandırılarak bu iki uç arasında ortaya çıkan çekme kuvvetini ölçmektedir.

Tüm cisimler yerçekimi kuvvetinden etkilenmektedir. Dolayısıyla zeminle teması kesilmiş, asılı duran her cisim yeniden yeniden zemine dönmek isteyecektir. Cisimlerin asılı konumda durmasını veya kaldırılmasını sağlayan sistemlerde dinamometre yer aldığında, cismin yere ulaşmak için uyguladığı kuvvet dinamometre üzerinde gerinim oluşturmaktadır. Aynı durum birbirine zıt kuvvet uygulayan veya biri sabit, diğeri hareket hâlinde olan iki nokta arasında da görülmektedir. Oluşan bu gerinim tartım indikatörü aracılığıyla kullanıcılar tarafından anlaşılabilecek dijital değerlere dönüştürülür ve indikatörün ekranından okunabilir.

Dinamometre Nerelerde Kullanılır?

Ağırlıkların üstüne konulmaması, ölçümün yükün taşınmasıyla gerçekleştirilmesi pek çok sektör için ağırlık ölçümünü son derece kolaylaştırmaktadır. Dinamometre ile ağırlık ve gerinim ölçümü yapılan bazı sektörleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Nakliye ve lojistik
  • Tersaneler
  • Limanlar
  • Madencilik
  • İnşaatlar
  • Uçak imalatı ve onarımı

Elbette sektörler sadece bunlarla sınırlı değil. Dinamometreler yükleri platformlara indirmeden ölçüm yapma imkânı sunmaları, vinç kantalarından daha hafif ve sağlam olup daha yüksek kapasitelere çıkabilmeleri ve gerinim, çekme, kuvvet ölçme kapasiteleri sayesinde bütün sektörlerin gözdesi konumundadır.

Ağırlık ölçümü dışındaki kullanım alanlarını şöyle örneklendirebiliriz:

  • Gerinim, çekme ve kuvvet testleri
  • Halat geriliminin izlenmesi
  • Vinç ve kaldırma kalibrasyonu
  • Proof yük testi

Dinamometre Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Her yük hücresinde olduğu gibi dinamometre tercih ederken ölçüm yapacağınız ağırlık aralığı önemlidir. Yüksek ağırlıklar için dayanıklı malzemeden üretilmiş ve maksimum kapasitesi ihtiyacınızı karşılayacak bir ürün tercih etmeniz gerekir.

Kablolu, kablosuz ve dahili ekranı olan, olmayan ile el indikatöründen kontrol edilebilen modeller bulunduğu için hangisinin size daha uygun olacağına karar vermelisiniz.

Kullanacağınız alana bağlı olarak dinamometrenin üretileceği malzeme önem kazanacaktır. Korozyona dayanıklı, sızdırmaz ekranlara sahip ürünler kullanmalısınız.

Bunların hepsine ve daha fazlasına sahip olan dinamometre fiyatları ve modellerimiz hakkında bilgi almak, tartım uygulamalarındaki ihtiyaçlarınız hakkında görüşmek için lütfen bizimle iletişime geçin.

Vinç kantarı ve mobil tartım kantarı çözümlerimize de göz atmayı unutmayın.

Neden Weilo?

Weilo toplamda üç ayrı dinamometre ve mapalı pim modelinin Türkiye’deki ilk üreticisidir.

Tüm dinamometre ve mapalı pimlerimiz CE sertifiklarına sahip olup Konya’daki fabrikamızda %100 yerli olarak 20006/42/EC standartlarında üretilmektedir. Dinamo modüllerimiz arasında dahili ekrana sahip olan FM modelleri ve kablosuz olarak harici ekranlara bağlanabilen DMA modelleri bulunmaktadır. Ürün portföyümüz içerisinde çekme yönündeki kuvvetleri ölçmek için özel olarak ürettiğimiz, pin tipi yük hücrelerinin omega tipi vidalı kilitlere eklenerek tasarlanmış mapalı pim modellerimiz de yer almaktadır.

Whatsapp İletişim