Yük Hücreleri

Tarım, madencilik, gıda, tekstil, ambalaj veya otomasyon... WEILO sektör fark etmeksizin 1 kilogramdan 500 tona kadar her türlü yük hücresi (loadcell) ihtiyacınızı %100 yerli üretim ile karşılayacak mühendislik tecrübesine ve geçmişe sahiptir.

Bize Ulaşın

Detaylı Bilgi İçin Bize Ulaşabilirsiniz.

İletişim

Loadcell Nedir? 

Yük hücresi - loadcell nedir? Yük hücreleri (İngilizce Load cell ) bir cismin ağırlığını saptamaya yarayan güç dönüştürücüleridir. Gerilim, tork, sıkıştırma veya basınç gibi belirli bir kuvvete maruz kalan bir yük hücresi bu kuvveti ölçülebilir bir veriye dönüştürür. Evlerdeki banyo tartılarından manavlardaki terazilere, hatta yüzlerce kilo ölçebilen kantarlara kadar pek çok alanda yük hücrelerinden faydalanılmaktadır. 

Yük Hücresi (Loadcell) Nasıl Çalışır?

Peki yük hücresi (loadcell) nasıl çalışır? Dünyadaki her şey yerçekiminden etkilenmekte, bütün nesneler sürekli olarak gezegenimizin metal çekirdeğine doğru çekilmektedir. Yerçekiminin nesnelere uyguladığı bu kuvvetse ağırlık olarak ifade edilmektedir. Yük hücreleri, basma veya çekme yönünde nesnelerin kendisine uyguladığı ağırlığı (kuvveti), dijital değere dönüştürerek loadcell kablosu aracılığıyla kullanıcıların okuyabileceği ve kaydedebileceği göstergelere iletir.

Bir yük hücresinin çalışma prensibi en basit şekilde böyle ifade edilebilirken farklı çeşitte hücrelerin farklı çalışma prensipleri olduğu unutulmamalıdır.

Yük Hücrelerinin (Load Cell) Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde kullanım alanlarına göre çeşitlilik gösteren ve uygulanan kuvveti ölçmek için kullanılan farklı yük hücre çeşitleri bulunmaktadır. Hepsi temelde aynı ölçümü yapıyor gibi görünmelerine rağmen farklı ihtiyaçlara çözüm sunarlar. En temel ve popüler üç yük hücre çeşidiyse şunlardır:

  • Gerinim Ölçer Yük Hücreleri
  • Pnömatik Yük Hücreler
  • Hidrolik Yük Hücreleri

Gerinim Ölçer Gerinim Yük Hücresi

Bu üç çeşit yük hücresi arasında en yaygın olarak kullanılanı gerinim ölçerlerdir. Günümüzde hemen hemen her ölçekte üretilmiş bir gerinim ölçer ( strain gage ) yük hücresi bulmak mümkündür. Genel olarak çok ince bir telden veya ızgara benzeri bir biçimde düzenlenmiş metal folyodan yapılırlar. Bu parçalar hücreye etki eden cismin ağırlığını alıp elektrik sinyaline çevirirler. Modern yük hücrelerinin çoğu maksimum ölçüm doğruluğu elde etmek için dört gerinim ölçerden oluşan kablolu bir sistem kullanır.

Tartıya bir cisim yerleştirildiğinde her bir gerinim ölçerin direnci çıkış voltajında dalgalanmaya sebep olacak şekilde değişecektir. Çıkış voltajında meydana gelen dalgalanma tartı operatörünün okuyabilmesi için dijital değere dönüştürülür. Bu devre yapısı Wheatstone köprüsü adındaki, ölçümü maksimum doğrulukta yapmayı sağlayan devre yapısıdır. Hücredeki Wheatstone köprüsünde yer alan gerinim ölçer sayısına göre kategorize edilen üç çeşit temel konfigürasyon vardır:

  • Çeyrek Köprü: 1 Gerinim Ölçer
  • Yarım Köprü: 2 Gerinim Ölçer
  • Tam Köprü: 3 Gerinim Ölçer

Bu üç çeşit temel konfigürasyon aktif elemanların doğrultuları ve ölçülen gerilim çeşidiyle ilişkili olarak alt konfigürasyonlara da bölünmüştür.

Pnömatik Yük Hücresi (Loadcell)

Pnömatik yük hücresi (loadcell), dahili bir diyafram içerisindeki genellikle hava olan basınçlı bir gazın yer değiştirmesini ölçmek için basınç ölçer kullanılmasıyla çalışmaktadır. Tartıya bir cisim yerleştirildiğinde cisim ne kadar ağırsa diyafram o kadar basınç altında kalacak ve pnömatik yük hücreleri diğer uçtan o oranda hava kaçıracaktır. Kaçan hava ölçüldüğündeyse cismin ağırlığı tespit edilebilecektir. Çok yüksek sıcaklıklara dayanabilmeleri, kararlı olmaları ve hidroliklerin aksine sıvı kaçağı riski taşımamalarıyla laboratuvar benzeri ortamlarda tercih edilmektedir.

Hidrolik Yük Hücreleri (Loadcell)

Pnömatikler ile benzer şekilde çalışmalarına rağmen hidrolik yük hücreleri basınçlı hava yerine yağ veya başka bir sıvı kullanırlar. Tartıya bir cisim konulduğunda ağırlık yağı sıkıştırmaya başlayan bir pistona aktarılır. Cisim ne kadar ağırsa oluşacak basınç o oranda artar. amamen mekanik olarak çalıştığından ve güç kaynağına ihtiyaç duymamasından dolayı güç kaynaklarına erişimin bulunmadığı durumlarda tercih edilmektedir.

Yük Hücresi Fiyatları (Load Cell Fiyatları)

Firmamız aracılığıyla satışa sunulmuş yük hücresi - load cell fiyatları, yük hücresi modeline bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Fiyat teklifi alabilmek için mevcut ürün gruplarımız arasında yer alan ürünlerimizden ihtiyacınız olan ürünleri bizlere aktarmanız yeterlidir. Weilo, ihtiyaçlarınızı uygun fiyatlarla karşılamak adına sizlere mümkün olan en iyi çözümleri sunacaktır. Ürün ve fiyatlarımıza yönelik bilgi alabilmek için iletişime geçebilirsiniz.

Neden Weilo?

Tarım, madencilik, gıda, tekstil, ambalaj veya otomasyon... Weilo sektör fark etmeksizin 1 kilogramdan 500 tona kadar her türlü yük hücresi ihtiyacınızı %100 yerli üretim ile karşılayacak mühendislik tecrübesine ve geçmişe sahiptir.

Üretim süreci uluslararası kalite sertifikaları kapsamında gerçekleştirilir, ürünlerimizin kalitesi belirlediğimiz yüksek standartlı testlerle garanti altına alınır. Ürettiğimiz bütün yük hücreleri OIML R60 test prosedürlerine uygun olarak test edilmekte ve -10C° ~ +40C° arasındaki iklimlendirme kabinlerinde her türlü iklim şartında kalibrasyonları bozulmadan çalışacağından emin olunmaktadır. Her bir yük hücresi ölü ağırlık veya hidrolik kuvvet makinelerinde lineerlik, creep ve mV/V testlerine tabi tutulur.

Ürün Gruplarımız - Yük Hücresi Çeşitleri: (Opsiyonel)

Weilo, pek çok farklı ürün çeşidiyle faaliyetlerini sürdürmektedir. Ürün gruplarımıza yönelik bilgi ve fiyat için iletişime geçebilirsiniz.

  • Aşırı Yük Kontrol Yük Hücresi (Loadcell)
  • Baskı Tipi Yük Hücreleri
  • Çift Lama Tip
  • Çok Eksenli Yük Hücreleri
  • Geri Kontrol
  • Gerinim Sensörleri
  • Körüklü Tip Yük Hücresi
  • Lama Tipi Yük Hücresi
  • Montaj Kitleri
  • Pin Tipi Yük Hücreleri (Pin loadcell)
  • Platform Tipi Yük Hücresi
  • S Tipi Yük Hücresi
  • Yem Makineleri Yük Hücresi
  • Yük Hücresi Toplama Kutuları

Korozyonun yüksek, hijyenin önemli olduğu gıda ve kimya gibi sektörlerde tamamen paslanmaz alaşımlı çelik kullanılır. Sıvı temasının veya nemin yüksek olduğu ortamlardaysa IP 67 ve IP 68 koruma sınıfındaki yük hücre çözümlerini sunarız. Alaşımlı çelik modellerimiz korozyona karşı daha dayanıklı hale gelmesi için ısıl işlemle sertleştirilir, kumlama yöntemi ile temizlenerek nikel kaplanır. Yüksek hassasiyete sahip alüminyum modellerimizse korozyona karşı daha dayanıklı olması için eloksal ile kaplanır. İsteğe bağlı olarak zırhlı veya exproof silikonlu kablolar kullanılabilmektedir. Silikonlu kablolarımız ise kısa süreliğine 220°C’ye çıkan -60°C~180°C arasındaki sıcaklıklarda çalışabilecek mükemmel iklim dayanıklılığına sahiptir.

Sizler için loadcell nedir? Yük hücresi ürün çeşitleri nelerdir? Sorularına yönelik olarak en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık. Yük hücresi (loadcell) fiyat teklifi için iletişime geçebilirsiniz.

Whatsapp İletişim